Muziekmakerij Harry van Wijk

Harry van Wijk is concertorganist, cantororganist en dirigent. Al op jonge leeftijd zit hij achter het orgel. Vanaf 1999 is hij volledig werkzaam in de muziek. Hij wint prijzen op diverse concoursen en groeit uit tot een ervaren organist en koorbegeleider.

Klik hier voor een gedetailleerde CV.

Het begin

Naast een parttime baan studeert hij van 1991 tot 1994 voor het Staatsexamen B voor orgel bij Kees van Houten. In 1997 behaalt hij het Praktijkdiploma Kerkmuziek onder leiding van Gerrit 't Hart en Christiaan Winter en in 1998 het Praktijkdiploma Koordirectie onder leiding van Bas Ramselaar en Joop Schets. Vanaf 1999 is hij volledig werkzaam in de muziek.

Verdieping

Harry is doorlopend op zoek naar verdieping. Hij specialiseert zich in Franse en Duitse muziek van 1850 - 1950 aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen bij Theo Jellema. In 2002 behaalt hij hier het diploma 'Fase II voor orgel'. Na deze studie blijft hij cursussen volgen; hij verdiept zich in de muziek van J.S. Bach bij Leo van Doeselaar en F. Mendelssohn Bartoldy bij Ludger Lohmann, maar ook in alternatieve vormen, zoals 20e eeuwse jazzmuziek bij Arno Krijger.

Prijzen

Al vanaf de start van zijn opleiding neemt Harry deel aan concoursen. Regelmatig valt hij in de prijzen, zoals bij het Internationaal Orgelconcours in Nijmegen en bij diverse orgelconcoursen in Duitsland.

Concerten


Ook is Harry vanaf zijn studie werkzaam als concertorganist. Zo heeft hij gespeeld in de Sint Bavokerk in Haarlem, de Oude Kerk in Amsterdam, de Martinikerk in Doesburg, maar ook in Duitsland en de Verenigde Staten. Hij speelt werk van grote componisten als J.S. Bach, Mendelssohn Bartoldy, Brahms en Franck, maar hij speelt ook graag transcripties van orkestwerken. Op die manier zoekt hij de grenzen op van de mogelijkheden van het orgel. Zo speelde hij 'Peter en de Wolf' van Prokofjev en 'Carnaval des animaux' van de Franse componist Saint-Saëns, beide op orgel. Naast een hoge kwaliteit van de uitvoering streeft Harry naar een bijzondere en creatieve programmakeuze. Graag combineert hij het orgel met andere instrumenten of met zangers. Ook zoekt hij verbinding met andere vormen van kunst, zoals poëzie, schilderkunst of fotografie.

Koorbegeleiding

Harry is een ervaren koorbegeleider, zowel op orgel als piano. Hij werkt onder anderen samen met het Gereformeerd Kamerkoor Amersfoort, Oratoriumvereniging Soli Amersfoort en Anthem, koor voor kerkmuziek uit Zwolle. Als harmoniumspeler heeft hij diverse malen de Petite Messe Solennelle van G. Rossini uitgevoerd met koren uit Harderwijk, Almelo, Putten, IJsselstein en Amersfoort. Ook heeft hij concertreizen met koren gemaakt naar Duitsland, België en Engeland.

Dirigent

Als dirigent is Harry verbonden aan het koor 'Toonkunst Plus Amersfoort'. Het repertoire is divers, zo heeft hij uitvoeringen gegeven van het Requiem van J. Rutter, koorwerken van J. Brahms en F. Mendelssohn Bartholdy en van een reconstructie van de Markuspassion van J.S. Bach.

Als docent naar Suriname

In 2008 wordt Harry gevraagd om les te gaan geven in Paramaribo. 'Stichting Klinkend Suriname'  organiseert met steun van het Ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking masterclasses voor kerkorganisten, omdat er in Suriname zelf geen docenten zijn. Harry komt drie jaar achtereen een aantal weken naar Suriname, in samenwerking met deze partijen. Als na drie keer het project vanuit het Ministerie is afgerond gaat hij nog een keer naar Paramaribo, dit keer in opdracht van het bisdom Suriname.

harry van wijk muziek concert orgel amersfoort kandelaarkerk